Jouw winkelwagen

Neem contact met ons op: mytranquine@gmail.com

Gratis wereldverzending voor alle bestellingen van meer dan $100,00.

CBD versus THC: onderzoek naar de contrasten

In de cannabiswereld staan drie verschillende cannabinoïden centraal: CBD, THC en delta-9-tetrahydrocannabinol. Deze verbindingen werken samen met de cannabinoïdereceptoren van het lichaam om verschillende aandoeningen te verlichten. Bovendien kan THC onder specifieke omstandigheden een euforisch gevoel veroorzaken.

Het rijk van cannabinoïden

Cannabinoïden, chemische bestanddelen die voorkomen in de hennepplant (hennep sativa), gaan verder dan alleen CBD en THC. Onderzoekers hebben meer dan 100 andere cannabinoïden geïdentificeerd met potentiële therapeutische toepassingen, zoals:

 • Pijnstilling
 • Misselijkheid Beheer
 • Kankerbehandeling
 • Eetluststimulatie en controle van eetstoornissen
 • Vermindering van epilepsie
 • Verlichting van ruggenmergletsel
 • Glaucoom verlichting
 • Beheer van multiple sclerose
 • Beheer van het Tourette-syndroom
 • Angstvermindering
 • Behandeling van posttraumatische stressstoornis (PTSS).
 • Verlichting van het prikkelbaredarmsyndroom (IBS).
 • Oplossingen voor slaapstoornissen
Travel

De hoogte- en dieptepunten: CBD versus THC

CBD en THC hebben beide een wisselwerking met het endocannabinoïdesysteem, zij het op verschillende manieren. Opvallend is dat CBD de psychoactieve effecten mist die gewoonlijk met cannabis worden geassocieerd.

Het 'hoge' ervaren

Ondanks dat ze de classificatie van cannabinoïden delen, maken CBD en THC gebruik van verschillende cannabinoïdereceptoren in het menselijk brein. Wetenschappelijk bewijs suggereert dat THC zich kan binden aan primaire cannabinoïdereceptoren vanwege de structurele gelijkenis met anandamide, een van nature voorkomende cannabinoïde in het lichaam. Door deze structurele gelijkenis kan THC de euforische sensaties opwekken die velen associëren met recreatief cannabisgebruik.

CBD wekt daarentegen niet het typische ‘high’-gevoel op dat verband houdt met cannabis. Hoewel experts nog steeds bezig zijn met het ontrafelen van de complexiteit van de receptorinteracties van CBD, wordt aangenomen dat het een uniek bindingsmechanisme heeft, waardoor mogelijk de effecten van andere cannabinoïden worden versterkt of onontdekte receptoren worden ingeschakeld.

De bron is belangrijk: hennep versus cannabis

Cannabisplanten bevatten van nature zowel CBD als THC, maar hun verhoudingen verschillen. Medicinale cannabissoorten met een hoog CBD-gehalte zijn afkomstig van hennep, een specifiek type Cannabis sativa-plant. Het cruciale verschil tussen hennep en andere cannabisvariëteiten ligt in hun THC-gehalte. Volgens de Farm Bill uit 2018 kwalificeren Cannabis sativa-planten met minder dan 0,3% THC als hennep, terwijl andere soorten over het algemeen hogere THC-niveaus hebben. In de loop der jaren is de potentie van cannabis enorm toegenomen, waarbij het THC-niveau is gestegen van ongeveer 4% in 1995 naar 12% in 2014, terwijl het CBD-niveau tussen 2001 en 2014 is gedaald van 0,28% naar minder dan 0,15%.

Een kijkje in de chemie

Hoewel CBD en THC vergelijkbare moleculaire samenstellingen hebben, lopen hun effecten op het lichaam uiteen. Beide verbindingen bevatten 21 koolstofatomen, 30 waterstofatomen en 2 zuurstofatomen. Hun verschillende structurele arrangementen onderscheiden hen echter.

Een vergelijkende analyse: voordelen en toepassingen

CBD en THC bieden analoge therapeutische effecten, maar hun toepassingen vertonen variaties.

Veelvoorkomend gebruik van CBD

 • Beheer van inflammatoire darmziekten
 • Beslagcontrole
 • Depressieverlichting
 • Ontstekingsreductie
 • Psychose of beperking van psychische stoornissen
 • Migraine verlichting

De potentiële toepassingen van THC

 • Glaucoom behandeling
 • Vermindering van spierspasticiteit
 • Stimulatie van eetlust
 • Beheer van slapeloosheid

Zowel CBD als THC vinden nut bij het aanpakken van:

 • Pijnbeheersing
 • Angstvermindering
 • Misselijkheid verlichting

Navigeren door het juridische landschap

Talrijke Noord-Amerikaanse staten hebben beperkt medicinaal cannabisgebruik gesanctioneerd. De specifieke regelgeving voor medicinale cannabis verschilt echter per staat. Op federaal niveau staat geen enkele wet het gebruik van medicinale cannabis toe, waardoor het illegaal is in staten zonder specifieke wetgeving.

Verschillende staten hebben ook recreatief cannabisgebruik gelegaliseerd. Net als medicinale cannabis blijft recreatief gebruik echter illegaal op federaal niveau. Individuen die medicinale cannabis overwegen, moeten op de hoogte blijven van de regelgeving in hun land, aangezien deze onderhevig zijn aan snelle veranderingen.

Bijwerkingen en veiligheidsoverwegingen

CBD- en THC-gebruik brengt doorgaans minimale nadelige effecten met zich mee. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) beweert dat CBD over het algemeen veilig is en geen misbruik kent. Eventuele bijwerkingen worden vaak toegeschreven aan interacties met andere medicijnen of milde gastro-intestinale ongemakken.

THC-consumptie kan leiden tot tijdelijke bijwerkingen, waaronder een droge mond, rode ogen, vertraagde reactietijden, een gevoel van dronkenschap, geheugenstoornissen, coördinatieproblemen en een verhoogde hartslag. Vooral adolescenten kunnen psychiatrische effecten ervaren als gevolg van de voortdurende ontwikkeling van hun hersenen.

Noch CBD, noch THC levert ernstige, levensbedreigende bijwerkingen op als het op de juiste manier wordt gebruikt. Bovendien is er een laag risico op verslaving geassocieerd met recreatief THC-gebruik.

Verschillende vormen, gelijke potentie

Zowel CBD als THC komen van nature voor in cannabisplanten en zijn verkrijgbaar in verschillende formuleringen. CBD wordt aangetroffen in oliën, gummies, capsules en tincturen, terwijl THC aanwezig is in rookbare producten, oliën, tincturen en eetwaren, zoals brownies.

CBD versus THC: een beknopte vergelijking

Om de belangrijkste verschillen tussen CBD en THC samen te vatten:

Kenmerkend CBD THC
Wettelijke status van Nee (federaal legaal) Ja (federaal illegaal)
Psychoactieve eigenschappen Nee Ja
Interactie met endocannabinoïdesysteem Ja Ja
Bijwerkingen Sommige Psychoactieve bijwerkingen
Detectie bij drugstests Mogelijk Ja
Pijnstilling Ja Ja
Misselijkheid Vermindering Ja Ja
Migraine verlichting Ja Ja
Angstvermindering Ja Ja
Depressieverlichting Ja Nee
Beslagcontrole Ja Nee
Ontstekingsremmende eigenschappen Ja Ja
Beheer van slapeloosheid Ja Ja
Psychose behandeling Ja Nee
Stimulatie van eetlust Nee Ja
Diverse medische toepassingen Ja Ja

De juridische status van CBD

De Farm Bill uit 2018 heeft hennep opnieuw gedefinieerd in de Controlled Substances Act, waardoor CBD-producten afgeleid van hennep met minder dan 0,3% THC federaal legaal zijn. Producten die deze THC-drempel overschrijden, blijven op federaal niveau echter geclassificeerd als marihuana, maar zijn in bepaalde staten toegestaan. Het is essentieel om op de hoogte te zijn van de regelgeving in uw land, vooral als u op reis bent, en houd er rekening mee dat sommige CBD-producten onnauwkeurige etiketteringsinformatie kunnen bevatten, aangezien de FDA geen CBD-producten zonder recept heeft goedgekeurd.

Ten slotte

Zowel CBD als THC zijn te vinden in hennepplanten, en hoewel ze een bepaald therapeutisch potentieel gemeen hebben, ligt het belangrijkste onderscheid in de psychoactieve effecten van THC. Voordat personen CBD- of THC-gebruik overwegen, moeten zij zich vertrouwd maken met de plaatselijke regelgeving. Met name blijven beide verbindingen illegaal op federaal niveau en worden ze alleen in bepaalde staten bestraft voor medische of recreatieve doeleinden. Blijf op de hoogte van de veranderende wetten en richtlijnen met betrekking tot CBD en THC om naleving en verantwoord gebruik te garanderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis wereldwijde verzending

Op alle bestellingen boven $100

Gemakkelijk 30 dagen retourneren

30 dagen geld-terug-garantie

Internationale levering

Wereldwijde levering met discreet pakket

100% Veilig afrekenen

USDT/BTC/ETH

nl_NLDutch